miejsca zerowe
Kuba: Jak znaleźć miejsca zerowe tej funkcji? f(x)=x3−4x2+4x+2
23 gru 11:25
elefant: Podzielic przez dwumian x−p, gdzie p jest dzielnikiem wyrazu wolnego "x=2" i z warunkiem W(x)=0
zgodnie z twierdzeniem Bezout'a.
23 gru 11:31
Kacper:
Powodzenia z tym dzieleniem

Radzę sprawdzić, czy zadanie dobrze przepisane.
23 gru 11:39
elefant: No jednak nie da się podzielić, aby spełnić twierdzenie

Pewnie źle przepisane.
23 gru 11:42
23 gru 12:00
piotr1973: 4/3+1/3 (−4/(35−3 sqrt(129))(1/3)−(35−3 sqrt(129))(1/3)) pierwiastek rzeczywisty
4/3+(2 (1+i sqrt(3)))/(3 (35−3 sqrt(129))(1/3))+1/6 (1−i sqrt(3)) (35−3 sqrt(129))(1/3)
pierwszy pierwiastek urojony
4/3+(2 (1−i sqrt(3)))/(3 (35−3 sqrt(129))(1/3))+1/6 (1+i sqrt(3)) (35−3 sqrt(129))(1/3) drugi
pierwiastek urojony
23 gru 12:00
qulka: uwaga na stronie 9.5 .. jeśli rachunki są zbyt trudne można je pominąć
23 gru 12:03
elefant: Kuba: chodzisz na PŚk ?
23 gru 12:19
Jerzy:
Macie dziwną manię wpisywania własnych interpretacji treści zadań, wyrwanych z kontekstu całego
zadania. Tutaj masz zbadać przebieg zmienności funkcji,a nie tylko znaleźć miejsca zerowe.
Przy badaniu tej funkcji dojdziesz do pewnych wniosków, które pomogą Ci wyznaczyć jedynie
przyblizoną wartośc miejsca zerowego.
23 gru 12:24
piotr1973: Już podałem wcześniej trzy dokładne pierwiastki równania.
23 gru 12:33
Jerzy:
ma zbadać przebieg zmienności funkcji w zbiorze R
23 gru 12:36
piotr1973: pochodna: 4−8 x+3 x2
delta=16, pierwiastki pochonej: 2/3, 2
23 gru 12:52
elefant: Granice trzeba policzyć po pierwsze, żeby sprawdzić czy asymptot nie ma, potem pochodna, potem
druga pochodna ewentualnie w celu sprawdzenia pkt przegięcia.
23 gru 13:00
piotr1973: oczywiście granice formalnie należy policzyć, ale od razu widać ile wynoszą granice, po za tym
funkcje wielomianowe nie posiadają asymptot,
23 gru 13:17