liczba zespolona
5-latek: Jaki warunek powinna spelniac liczba zespolona a+bi aby można ja było przedstawić w postaci
| | 1−ix | |
a+bi= |
| gdzie x jest liczba rzeczywista |
| | 1+ix | |
dziekuje .
22 gru 19:18
Jerzy:
pomnóż licznik i mianownik przez 1 − xi i porównaj części urojone i rzeczywiste
22 gru 19:29
5-latek: Dobrze policze tak jak podpowiadasz .
W odpowiedzi mam ze modul tej liczby musi być rowny 1
22 gru 19:41
Jerzy:
to moja wskazówka nie doprowadzi Cię do tego wniosku
22 gru 19:51
5-latek: Nic nie szkodzi

nie jest takie pilne
22 gru 19:55
kyrtap: 5 − latku już zespolone?
22 gru 20:15
5-latek: Witaj

Tak się relaksuje przed jednokladnoscia i podobienstewem
22 gru 20:18
5-latek:
25 gru 14:44
Jack: a 5latek do ktorej klasy chodzi ? : D
25 gru 14:46
5-latek: Jack chodze do przeszkola
25 gru 14:51
Jack: za moich czasow to w przedzszkolu jeszcze sie nie umialo pisac a ni czytac...
jak to sie szybko zmienia
25 gru 14:53
Benny: @5−latku Liczby zespolone są równe, kiedy ich moduły są równe oraz φ1=φ2+2kπ
26 gru 23:42
Benny: Jakieś odpowiedzi do tego masz?
a=0, b=1
a=0, b=−1
a=1, b=0
27 gru 09:02
5-latek: Czesc.

Pozniej napisze co tam mam w odpowiedzi . teraz wpadłem tylko na chwile na forum .
27 gru 09:42
5-latek: Benny
| | 1−ix | | |1−ix| | | √1+x2 | |
|a+bi|= | |
| |= |
| = |
| =1 |
| | 1+ix | | |1+ix| | | √1+x2 | |
Aby wiec liczbe a+bi można było przedstawić w postaci
U{1−ix}[1+ix}
gdzie a b sa liczbami rzeczywistymi konieczne jest aby modul tej liczby był rowny jedności .
Postawmy teraz zagadnienie o dostateczności tego warunku tj zalozmy ze |a+bi|=1 i
postarajmy się poszukać takiego x by
| | 1−ix | |
a+bi= |
| gdzie a b x sa liczbami rzeczywistymi . |
| | 1+ix | |
Oznaczajac przez φargument liczby a+bi otrzymamy
| | 1−tg2(φ/2) | | 2itg(φ/2) | |
a+bi= cosφ+isinφ= |
| + |
| = |
| | 1+tg2(φ/2) | | 1+tg2(φ/2) | |
| | (1+itg(φ/2)2 | |
= |
| = U{(1+itg(φ/2))2{(1+itg(φ/2))(1−itg(φ/2))}= |
| | 1+tg2(φ/2) | |
| 1+itg(φ/2) | | 1−ix | |
| = |
| |
| 1−itg(φ/2) | | 1+ix | |
gdzie x=−tg(φ/2)
Przeprowadzone wyżej obliczenie ma sens tylko w przypadku gdy (φ/2) ≠(2k+1)π/2 gdzie k jest
liczba calkowita ; inaczej φ≠(2k+1)π tj cosφ≠−1 ponieważ w tym przypadku sinφ=0 to a+bi=−1
.
| | 1−ix | |
Z drugiej strony jeżeli a+bi=−1 to stosunek (−1)= |
| nie spelnia się przy |
| | 1+ix | |
rzeczywistych wartościach x
Zatem jeśli a+bi≠−1 to warunek |a+bi|=1 jest dostateczny do tego aby liczbe a+bi (a i b)
rzeczywiste) można było przedstawić w postaci
gdzie x jest liczba rzeczywista .
Tyle mam .
Kiedys liznalem liczb zespolonych (ale było to dawno ) wiec jeśli możesz to sprawdz dokładnie
to rozwiązanie .
Zadanko jest z 1953r bo z tego roku jest zbior (ale może było wcześniej) .
27 gru 11:09
Benny: Początek chyba jasny. Liczba zespolona x+iy oraz jej sprzężenie x−iy mają ten sam moduł.
Mamy więc:
27 gru 11:26
5-latek: Dzieki
27 gru 11:30
Benny: To jest jakaś książka z algebry może?
27 gru 11:31
5-latek: To jest zbior zadań z algebry elementarnej dla kandydatow na studia
27 gru 11:38
Benny: Możesz powiedzieć co się w niej znajduje?
27 gru 11:38
5-latek: W Zwiazku Radzieckim (zapomnialen dodac ) ale jest tłumaczony na polski
27 gru 11:39
Benny: Możesz podać autorów?
27 gru 11:58
5-latek: Autor P.S. Modenow .
Jak będzie Metis na forum to popros go o spis treści.
On to zrobi szybciej niż ja
27 gru 15:10