różniczki
kyrtap: Godzio wspomożesz?
22 gru 18:22
Godzio: Pytaj, może będę umieć
22 gru 18:25
kyrtap: już
22 gru 18:25
kyrtap: | | 1 | |
Sprawdzić że funkcja φ(t) = 2 + |
| et(sint + cost) jest rozwiązaniem równania |
| | 5 | |
różniczkowego y'' + 3y' + 2y = 4 + 2e
tcost
Znaleźć rozwiązanie, które spełnia warunek lim
t→∞ y(t) = 2
Ogólnie z rozwiązaniem równania nie ma problemu wyszło mi
| | 1 | |
y(t) = C1e−2t + C2e−t + 2 + |
| et(sint + cost) (RO) |
| | 5 | |
Tylko z tym znalezieniem rozwiązania który spełnia warunek (granica) coś mi nie wychodzi
22 gru 18:30
Godzio: Obawiam się, że nie mam pojęcia
22 gru 18:53
kyrtap: dziwne bo jak podstawię pod tą funkcję nieskończoność to nic wyjdzie sensownego
22 gru 18:59
zombi: Coś nie tak bo dla twojego rozwiązania granica nie istnieje.
22 gru 20:52
kyrtap: no wiem ale nawet wolfram podaje takie rozwiązanie tego równania różniczkowego
22 gru 21:27
zombi: Czekaj przeliczę sobie wszystko.
23 gru 12:59
kyrtap: zombi coś wyszło ciekawego? teraz dopiero piszę bo dzisiaj cały dzień w podróży
24 gru 00:12