Funkcje i ich własności
cappy: Wzór funkcji f(x)=(2x−3)
2+(x−4)
2−4x
2+10x−16:
a) doprowadź do najprostszej postaci, wykonując działania i redukując wyrazy podobne,
b) narysuj wykres funkcji f i podaj jej zbiór wartości,
c) wyznacz maksymalny przedział, w ktorym wartosci funkcji sa ujemne,
d) wyznacz maksymalny przedzial, w ktorym funkcja jest malejaca,
e) narysuj wykres funkcji g(x)=f(−x)
Dzięki
Godzio:
a)
f(x) = 4x
2 −12x +9 +x
2 −8x +16 −4x
2 +10x −16 = x
2−10x +9
b)
Δ=100−36 = 64
√Δ = 8
masz wszystko wystarczy narysować
ZW = <−16,∞)
c)
x∊(1,9)
d)
x∊(−∞,5>
e)
odbij wykres względem osi Y