całki
rukola: całki
ponieważ gdzies robie blad
potrzebuje kilkustopniowej pomocy tzn. bede wklejac to co licze i prosze o weryfikacje
mamy ∫xcos(2x+3)dx
całkuje przez czesci
1. do sprawdzenia
u = x v' = cos(2x+3)
22 gru 17:00
sushi_gg6397228:
ok
22 gru 17:02
rukola: 2. do sprawdzenia
| | 1 | | 1 | |
∫xcos(2x+3)dx = |
| xsin(2x+3) − |
| ∫ sin(2x+ |
| | 2 | | 2 | |
22 gru 17:02
sushi_gg6397228:
ok
22 gru 17:05
rukola: 2. do sprawdzenia
| | 1 | | 1 | |
∫xcos(2x+3)dx = |
| xsin(2x+3) − |
| ∫ sin(2x+3)dx urwalo |
| | 2 | | 2 | |
22 gru 17:05
rukola: 3.
podstawiam
t = 2x+3
| | 1 | |
∫sin(2x+3)dx = − |
| cos(2x+3) |
| | 2 | |
22 gru 17:09
sushi_gg6397228:
+C
ok
22 gru 17:09
rukola: 4. wynik
| | 1 | | 1 | |
∫xcos(2x+3)dx = |
| xsin(2x+3)+ |
| cos(2x+3)+c |
| | 2 | | 4 | |
22 gru 17:11
sushi_gg6397228:
aby sprawdzic czy jest OK to mozna policzyc pochodna
22 gru 17:13
rukola: działa =)
22 gru 17:21
rukola: za chwile nastepna !
22 gru 17:22
sushi_gg6397228:
to bylo widac od razu, po przeliczeniu w pamięci
22 gru 17:23
rukola: ∫e
9sin8x
1.
u = e
9x v' = sin8x
22 gru 17:37
rukola: ∫e9xsin8x dx
22 gru 17:38
rukola: 2. czy to mozna w ten sposob rozdzielic ?
| | 1 | | 1 | |
− |
| e9xcos8x − 9∫e9x dx − |
| ∫cos8x dx |
| | 8 | | 8 | |
22 gru 17:43
sushi_gg6397228:
przeciez jest u ' * v to jak chcesz zrobic u' − v
22 gru 17:45
sushi_gg6397228:
na potrzeby treningu policz
∫ et * sin t dt, aby sie nie pitolić z liczbami 9 i 8 a potem swoje zadanie
22 gru 17:50
rukola: | | −et cost + et sint | |
∫esint dt = |
| tak  ? |
| | 2 | |
22 gru 17:58
sushi_gg6397228:
policzona pochodna wyniku ? wyszla funkcja podcałkowa?
22 gru 18:01
rukola: | 17 | | 1 | | 9 | |
| ∫ e9x sin8x dx = − |
| e9x cos8x + |
| e9x sin 8x |
| 8 | | 8 | | 64 | |
22 gru 18:33
Jerzy:
poćwicz całkowanie przez części na prostszych przykładach,bo masz blade pojęcie na temat tego
sposobu
22 gru 18:45
rukola: poddaje sie za kazdym razem inne wspolczynnik wychodzi
23 gru 13:22
Jerzy:
napisz wzór na całkowanie przez części
23 gru 13:24
rukola: (uv)' = u' v + u v'
∫u'v dx + ∫ uv' dx = uv + c
wyliczamy
∫uv' dx = uv − ∫u'v dx
23 gru 13:34
Jerzy:
dobra ... już widzę wszystko... 18:33 masz dobrze,
| | 8 | |
teraz tylko pomnóż obustronnie przez |
| i na końcu copisz stałą C |
| | 17 | |
23 gru 13:34