wzór dwumianowy Newtona
To: Wyznacz współczynnik podanego wielomianu przy x8
a) (√2x − 1)9
b) (2x + √2)10
c) (4x + 1/2)8
d) (8x2 − 1/4)7
22 gru 16:44
sushi_gg6397228:
i czego nie rozumiesz w tym zadaniu ?
22 gru 16:45
To: powinienem to tylko do wzoru podstawić?
22 gru 16:54
sushi_gg6397228:
| | | |
sprawdzic który to bedzie wyraz i wybrać odpowiednie | |
| | |
22 gru 16:55
22 gru 17:29
Mila:
| | | | | | | | | |
a)(a+b)n= | *an−0*b0+ | *an−1 *b1+ | *an−2*b2+...+ | a0*bn |
| | | | | |
a
9−k=(
√2*x)
9−k⇔
(
√2)
9−k*x
9−k=(
√2)
9−k*x
8
x
9−k=x
8
9−k=8
k=1
| | | |
a1+1= | *√2*x)9−1*(−1)1=−9*√28*x8 |
| | |
a
2=−9*16x
8=−144x
8
22 gru 19:52
Mila:
b) (2x+
√2)
10
a
10−k=(2x)
10−k=2
10−k*x
10−k
x
10−k=x
8
10−k=8
k=2
| | | |
a2+1=a3= | *(2x)10−2*√2*2= 45*2*28x8=23040x8 |
| | |
pozostałe wyznacz sama, skorzystaj z linka.
22 gru 20:02
Mila:
?
22 gru 22:20