rozwiąż równanie
grzesiek: rozwiąż równanie: 4x3−49x2+60x−12=0 wiedząc, że a=0,25 i jest jednym z jego rozwiązań
Pomożecie?
22 gru 16:03
sushi_gg6397228:
w czym masz problem ?
22 gru 16:13
grzesiek: (4x2−48x+48)(x−0,25) to wyszło z dzielenia
i jak to dalej rozkładać?
22 gru 16:20
zzz: Δ
22 gru 16:21
sushi_gg6397228:
4x2−48x+48=0 / 4
i mamy zwykłą Δ
22 gru 16:21
grzesiek: spoko, rozumiem,
a czy x=0,25 też będzie rozwiązaniem tego równania?
czy tylko to co obliczyłem z Δ tzn.: x=6−2 pierwiastki 6 oraz x=6+2 pierwiastki 6

22 gru 16:31
sushi_gg6397228:
masz wielomian 3−go stopnia wiec masz 3 M.Z.
x1= 0,25 (podane w zadaniu)
x2=...
x3=...
zalezy co masz w tresci zadania
22 gru 16:34
grzesiek: w treści mam napisane, żeby rozwiązać równanie, wiedząc, że liczba a=0,25 jest jednym z jego
rozwiązań. Natomiast w odpowiedzi nie ma podanego tego rozwiązania ( choć w poprzednich
przykładach było ). tak więc taka sprzeczność można powiedzieć sie pojawiła
22 gru 16:39
sushi_gg6397228:
na maturze np by podali, podaj dwa pozostałe pierwiastki (lub coś w tym stylu)
22 gru 16:43
grzesiek: dzięki za pomoc
22 gru 16:47
sushi_gg6397228:
na zdrowie
22 gru 16:49