Ile jest równa suma k-1
moremore: Ile jest równa suma k−1 początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego o wyrazie ogólnym an=2n+1
A.k2+1
B.k2−1
C.k2−2k+1
D.(k+1)2
22 gru 13:01
Jerzy:
b)
22 gru 13:03
MichałTH: jaki jest wzór na sumę x początkowych wyrazów danego ciągu arytmetycznego?
22 gru 13:03
===:
stawiam na witaminkę
C
22 gru 13:14
Jerzy:
a
1 = 3
a
k−1 = 2k − 1
| | 3 + 2k − 1 | |
Sk−1 = |
| (k − 1) = ... i licz dalej |
| | 2 | |
22 gru 13:15
Jerzy:
źle postawiłeś/aś

.... = (k+1)(k−1) = k
2 − 1 ( odp: B)
22 gru 13:16
Saizou :
albo tak
S
n=a
1+a
2+...+a
n−1+a
n
zatem od sumy S
n wystarczy odjąć a
n wyraz ciągu aby otrzymać S
n−1
(a
1=2*1+1=3 a
n=2n+1)
| | 3+2n+1 | | 2n+4 | | 2(n+2) | |
= |
| *n= |
| *n= |
| *n=(n+2)n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
S
n−1=S
n−a
n=(n+2)n−(2n+1)=n
2+2n−2n−1=n
2−1
tylko że my mieliśmy mieć podane ze zmienną k, więc wystarczy teraz w miejsce n wpisać k i mamy
odp.
22 gru 13:23
Jerzy:
po co tak komplikować, nie prościej policzyć wyraz: a
k−1 ?
22 gru 13:25
Saizou :
Prościej, ale uważam że matematyka nie powinna uczyć tylko schematów, a myślenia

Podałem tylko alternatywną wersję tak dla zainteresowanych

PS. Z drugiej strony uważam, że matematyka powinna dostarczać jak najprostszych metod
22 gru 13:27
Jerzy:
| | a1 + an | |
przecież to najprostsza metoda , to: Sn = |
| *n ( znając a1 i an ) |
| | 2 | |
22 gru 13:29
Saizou :
w to nie wątpię

nie zaprzeczyłem przecież tego
22 gru 13:30