Kąt alfa jest ostry
agatawest: Kąt α jest ostry i sin α=23. Oblicz wartość wyrażenia cos α * tg(90stopni−α)
22 gru 12:43
ICSP: Narysuj sobie trójkąt prostokatny. Jeden z nich oznacz jako α i skorzystaj z definicji funkcji
trygonometrycznych.
22 gru 12:48
Jerzy:
| | cosα | |
albo ... policz cosα z jedynki , potem: cosα*tg(90−α) = cosα* |
| |
| | sinα | |
22 gru 12:49
5-latek: | | 2 | |
Wiedzac ze kat jest ostry i sinα= |
| to |
| | 3 | |
| | √1−sin2α | |
cosα*tg(90o−α)= √1−sin2α* |
| |
| | sinα | |
22 gru 20:30
Eta:
Hej "małolatku"

Po co te pierwiastki?
| | cos2α | | 1−sin2α | |
..= |
| = |
| = .... |
| | sinα | | sinα | |
22 gru 21:27
5-latek: Dobry wieczor .

Pozdrawiam
22 gru 21:38