całka z dwoch do x przez pieerwiastek jeden odjąć 4 do x
frank: całka z 2x/pier z 1−4x
22 gru 12:41
Jerzy:
podstawienie: 2x = t , 2xln2dx = dt
22 gru 12:44
ICSP: równa się jeden przez logarytm naturalny z 2 razy arcus sinus z 2 do x.
22 gru 12:46
frank: A mógł by ktoś mi to bardziej wytłumaczyć, bo nie wiem co dalej z mianownikiem ,jak rozbić ?
22 gru 14:58
Jerzy:
| | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
2xdx = |
| ... = |
| ∫ |
| dt = |
| arctgt = |
| arctg2x + C |
| | ln2 | | ln2 | | √1 − t2 | | ln2 | | ln2 | |
22 gru 15:00
Jerzy:
| | 1 | |
wróć ...= |
| arcsin2x + C oczywiście |
| | ln2 | |
22 gru 15:03
daras: bardziej...? to jest w podręcznikach albo na korkach..jak sam nie spotrafisz
22 gru 15:26