Rozwiąż równanie
lepus: Rozwiąż równanie:
cos2x+3sin2x+2√3sinx*cosx=1
21 gru 23:01
ICSP: po lewej stronie masz wzór skróconego mnożenia.
21 gru 23:05
piotr: odejmując 1 obustronnie, dzieląc stronami przez 2 i wyciągają sinx przed nawias mamy:
sinx(1+√3cosx)=0
21 gru 23:11
lepus: Ale co to mi daje?
21 gru 23:12
lepus: Do tego momentu już doszłam
21 gru 23:15
Eta:
cos2x−1+3sin2x+2√3sinx*cosx=0 ⇒2sin2x+2√3sinx*cosx=0
sinx(sinx+√3cosx)=0 ⇒ sinx=0 lub sinx+√3cosx=0 / : cosx≠0
sinx=0 lub tgx= −√3
........... dokończ
21 gru 23:21
piotr: przepraszam powinno być:
sinx(sinx+√3cosx)=0
21 gru 23:23
lepus: sinx=0 → x=kπ
| | π | |
tgx=−√3 → x=− |
| +kπ , k∊C |
| | 3 | |
21 gru 23:27
piotr: x=1/3(3πk−π) k∊C
21 gru 23:28