Takim trójkątem spełniającym warunki zadania
jest trójkąt równoboczny o boku długości 2
d=√3
|AC|=|BC|
1) Skorzystać z tw. o dwusiecznej kąta w trójkącie.
2)
Skorzystać z twierdzenia. ( albo wzoru na długość odcinka dwusiecznej)
W każdym trójkącie iloczyn długości dwóch boków jest równy kwadratowi dwusiecznej
kąta między nimi zawartego powiększonej o iloczyn długości odcinków,
na które ta dwusieczna podzieliła trzeci bok.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| c | b | 2 | b | |||||
1) | = | ⇔ | = | |||||
| e | f | e | f |
| 2b | b2 | |||
e= | , f= | |||
| 2+b | 2+b |
| 2b | b2 | |||
2b=3+ | * | |||
| 2+b | 2+b |