Ciąg
Miras: Dany jest ciąg
| | 1 | |
Mn = (−1)n cos[( n+ |
| ) π] |
| | n | |
21 gru 21:47
Miras: a)Ciąg Mn nie jest ograniczony
b)Istnieje granica tego ciągu
c)Ciąg ten jest ograniczony
d)Ciąg Mn jest rozbieżny
Które z tych odpowiedzi sa poprawne ?
21 gru 21:48
Miras: Wydaje mi sie ze ten ciąg nie ma granicy .. a co do reszty to nie potrafie tego zrobic
21 gru 21:58
Mila:
| | 1 | |
|cos(x)|≤1 zatem |cos[(n+ |
| )*π] |≤1 |
| | n | |
cos(nπ)=1 lub (−1)
(−1)
n=1 lub −1
M
n− ciąg ograniczony
a) fałsz
b)fałsz
c) c. ograniczony
d) rozbieżny.
21 gru 22:08
Janek191:

Odp. c)
− 1 ≤ M
n ≤ 1
21 gru 22:17
Miras: Ok dziękuje własnie nie byłem pewny co do d)
21 gru 22:26