Przekształcenie funkcji
killi: wyjściowa funkcja f(x)=x2
Muszę dojść do postaci:
(−x−6)2+4
Pierwszy sposób:
x2−symetria względem osi Y−>−x2−> wektor u[−6,4] −> (−x−6)2+4
x2−przesunięcie o wektor u=[6,4]−> (−x−6)2+4
Czy wektor i oba sposoby są dobre ?
21 gru 21:36
killi: x2−przesunięcie o wektor u=[6,4]−> (x−6)2+4 i później SOY −>(−x−6)2+4
W drugim zapomniałem dodać symetrii
21 gru 21:37
piotr: Aby uzyskać wykres funkcji y=(x+6)2+4 należy przsunąć wykres funkcji y=x2 o wektor
[−6,4].
21 gru 21:43
killi: chcę uzyskać funkcję (−x−6)2+4
i są na to dwa sposoby zaczynając od symetrii i później wektor albo odwrotnie możesz mi to
rozpisać ew sprawdzić czy to co wyżej napisałem jest dobrze
21 gru 21:46
piotr: jeżeli byśmy mieli y=−(x+6)
2+4 to należy najpierw dokonać symetrii względen osi OX

! a
potem przesunąć wykres funkcji y=−x
2 o wektor
[−6,4].
21 gru 21:54
piotr: funkcja (−x−6)2+4 to to samo co funkcja (x+6)2+4
21 gru 21:55
killi: A moje sposoby są złe ?
21 gru 21:56
Jerzy:
bładzisz już w pierwszej linijce; jeśli funkcję f(x) = x2 odbijasz wzgledem osi OY,
to otrzymujesz funkcję: f(−x) = (−x)2 = x2, a nie jak piszesz: − x2
22 gru 08:39