stereometria
dawek: Graniastosłup prawidłowy czworokątny ABCDEFGH o krawędzi podstawy długości 5 oraz
krawędzi bocznej długości
5 √6
przecięto płaszczyzną przechodzącą przez wierzchołek A oraz
punkty L oraz J leżące na przeciwległych krawędziach bocznych w równych odległościach od
dolnej podstawy. Otrzymany przekrój jest czworokątem AJKL, którego przekątna AK tworzy
z płaszczyzną podstawy kąt α (zobacz rysunek). Zapisz pole tego przekroju w zależności od
kąta α. Jakie wartości przyjmuje α?
21 gru 21:22
Mila:
A gdzie rysunek?
21 gru 23:17
dero2005:

czy to taki rysunek?
a = 5
h = 5
√6
d = a
√2 = 5
√2
0≤α≤60
o
f = d
| | 1 | | d2 | | 25 | |
P = |
| f*k = |
| = |
| |
| | 2 | | 2cosα | | cosα | |
22 gru 08:36
daras: derek zrobił za daweka
22 gru 15:35