funkcje
killi: Witam potrzebuję szczegółowego objaśnienia przekształcenia funkcji względem osi Oy. Tak wiem
trzeba zmienić znak przy x, ale nie wiem czy to dobrze rozumiem:
Przykładowo przekształć wykres funkcji y=x2 aby powstała funkcja:
a)y=f(−x+3)2 i wiem że można robić to na 2 sposoby (najpierw wektor, później symteria i
odwrotni)
Ale moje pytanie jeśli zrobię najpierw symetrię względem osi Oy to później o jaki wektor mam
przesunąc u=[3,0] czy u=[−3,0] ?
Proszę napiszcie mi jak przekształcić ten wykres funkcji 2 sposobami.
21 gru 20:56
===:
y=[−(x−3)]2
21 gru 21:01
killi: No widzę że minus jest wyłączony przed nawias ale potrzebuję jak to robi się krok po kroku
czyli jeśli jest najpierw symteria to jaki bedzie wektor itd.
21 gru 21:02
killi: Może ktoś pomóc ?
21 gru 21:09
===:
... co Ty z tą symetrią się tu upierasz
Twoja f(x)=(x−3)2 czyli wiadomo, że y=x2 "kopa w prawo" o 3
Skoro w prawo to o wektor [3,0]
21 gru 22:07
piotr: Zasada jest taka:
ogólnie mamy y=a(x−X)2+Y
dla a>0 wykres ax2 ma skierowane ramiona do góry i odpowiednie ich rozchylenie zależne moułu
z a
dla a<0 wykres ax2 ma skierowane ramiona na dół i odpowiednie ich rozchylenie zależne
modułu z a
następnie należy przesunąć wykres ax2 o wektor [X,Y]
21 gru 22:46