2
wojciech1398: Rozwiąż równanie:
( x2 − 16x )2 − 2( x2 − 16x ) − 63 = 0
21 gru 20:54
Jack: k = (x2 − 16)
k2 − 2k − 63 = 0
delta...
21 gru 20:55
wojciech1398: ?
21 gru 20:56
Jack: poprawka :
k=(x
2 −16x) *
Δ = 256
lub
x
2 − 16x = −7 lub x
2 −16x = 9
x
2 − 16 x + 7 = 0 lub x
2 −16x − 9 = 0
teraz delta z pirewszego
potem z drugiego
i masz wynik
21 gru 20:58
wojciech1398: wychodzą jakieś kosmiczne odpowiedzi
21 gru 21:02
wojciech1398: ?
21 gru 21:02
ICSP: nie
21 gru 21:03
wojciech1398: x = 16−√2282 x = 16+√2282 x = 16−√2922 x =
16+√2922
21 gru 21:04
wojciech1398: ?
21 gru 21:04
ICSP: √228 = 2√57
√292 = 2√73
21 gru 21:05
wojciech1398: ale bez wyłączenia pierwiastka przed nawias dobrze mi wyszło w ogóle ?
21 gru 21:08
ICSP: dobrze.
21 gru 21:08
wojciech1398: okej, dzięki za pomoc
21 gru 21:14