najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji
cappy: Witam

Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=2x
2−8x+5 w przedziale <−1,3>
15 gru 18:34
Godzio:
najpierw sprawdzamy czy wierzchołek należy do przedziału
f(p) = f(2) = −3 −> najmniejsza
f(−1) = 15 −> największa
f(3) = 1
15 gru 18:44
cappy: miodzio,dzieki wielkie bo nie trawie funkcji
15 gru 18:47
Godzio: miodzio

?
15 gru 18:51
cappy: w sensie ze super hehe. a wierzcholek z jakiego wzoru byL?
15 gru 18:55
Godzio:
jeśli f(x) = ax
2 +bx +c to wierzchołek to :
15 gru 18:58
cappy: ok,juz pamietam

Dzieki wielkie

jeszcze jak bylbys laskaw te zadanie z modułem x−5 co tam wczesniej podalem
15 gru 19:00