Ekstrema lokalne funkcji
lungi: | | (m+2) | |
Niech f(x) = |
| x3 − 4x2 + (8−m)x +5 i za zadanie mam określić: |
| | 3 | |
a) dla jakich wartości parametru m funkcja y jest rosnąca w zbiorze R
b) dla jakich wartości parametru m funkcja ma tylko jedno ekstremum lokalne; określ jakiego
rodzaju jest to ekstremum
c) dla jakich wartości parametru m funkcja ma dwa ekstrema lokalne w punktach dodatnich?
Proszę o pomoc w b i c.
W teorii wiem, że ma być pochodna, delta, wzory Vieta, a w praktyce to się gubię co jest do m,
a co jest do x...
21 gru 19:54
sushi_gg6397228:
tak czy siak, musisz policzyć pochodna
gdzie ona jest ?
21 gru 19:58
lungi: pochodna to (m+2)x2 −8x +8−8
21 gru 20:01
sushi_gg6397228:
na koncu ma być "m" a nie "8"
21 gru 20:03
lungi: pochodna to (m+2)x2 −8x +8−m miało być
21 gru 20:03
lungi: No tak, i co mam z nią zrobić?
21 gru 20:03
lungi: Próbowałam przyrównać to do 0 i policzyć deltę, ale nic mądrego nie wyszło.
21 gru 20:04
sushi_gg6397228:
przed liczeniem zadania trzeba było sprawdzić co wychodzi dla m=−2 ; m= 8 ( wtedy są zera)
przy odpowiednich "x"
b) jaki musi być warunek , aby było tylko jedno ekstremum ?
21 gru 20:07
lungi: f'(x) musi mieć tylko 1 rozwiązanie.
No i tu właśnie kombinowałam z deltą i nie wiem jak mam rozpatrywać to m żeby wyszło.
21 gru 20:10
sushi_gg6397228:
21 gru 20:13
sushi_gg6397228:
który kolor spełnia ten warunek ?
21 gru 20:13
lungi: Różowy i niebieski?
21 gru 20:17
sushi_gg6397228:
o czym mówi niebieski ?
21 gru 20:18
sushi_gg6397228:
wykresy dotyczą oczywiście pochodnej dla a>0 ( dla a<0 analogiczne myślenie)
21 gru 20:19
lungi: Że jest równanie kwadratowe z deltą 0, a różowy że będzie równanie liniowe.
21 gru 20:19
sushi_gg6397228:
o czym mowi pochodna −−> jest zmiana znaku czy nie ?
21 gru 20:20
lungi: Nie jestem pewna, ale chyba jest?
21 gru 20:24
sushi_gg6397228:
warunek na ekstremum jest .....
a) pochodna sie zeruje
b) jest zmiana znaku ( pochodna >0 to f rośnie; pochodna <0 to f maleje) + na − lub − na +
Który kolor spełnia oba warunki ?
21 gru 20:27
lungi: Różowy.
Czyli odrzucam opcję z równaniem kwadratowym?
21 gru 20:30
sushi_gg6397228:
tak, bo nic nie wyjdzie do b)
wykres różowy to wykres jakiej funkcji ?
21 gru 20:31
lungi: Liniowej. Czyli trzeba zrobić z pochodnej funkcję liniową, współczynnik przy x2 się zeruje,
więc m+2=0, m=−2.
21 gru 20:34
sushi_gg6397228:
m=−2 czyli to o czym pisałem o 20.07 sprawdzenie przed liczeniem
m=−2 pochodna jest funkcją liniową malejąca czyli bedzie maksimum ( jak podstawisz m=−2 do
funkcji wyjsciowej, to bedziesz miec smutna parabola)
c) jakie warunki
i z życiem bo zaraz ide na mecz
21 gru 20:36
lungi: x1x2>0, x1+x2>0, delta<0
21 gru 20:38
lungi: delta>0 *
21 gru 20:38
sushi_gg6397228:
c) Δ>0 aby były dwa M.Z.
reszta OK
trzeba bedzie potem policzyc f. wymierna i uwazac na znak nierownosci
21 gru 20:39
lungi: Ok, dzięki.
Biegnij na mecz
21 gru 20:41
sushi_gg6397228:
iloczyn suma
(8−m)(m+2) >0 ⋀ 8(m+2)>0 | :8
(m−8)(m+2)<0 ⋀ m+2 >0
......
21 gru 20:43
sushi_gg6397228:
na zdrowie
21 gru 20:44
lungi: Już dałam z tym radę, ale dziękuję
21 gru 20:44