Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego a wyrażenie...
Mateusz: Uzasadnij, że dla każdego kąta ostrego a wyrażenie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| −sina)( |
| −cosa)( |
| +tga) |
| | sina | | cosa | | tga | |
no i na przykład robię pierwsze wyrażenie
| | 1 | | 1 | | sin2a | | 1−sina | | cos2 | |
( |
| −sina) = |
| − |
| = |
| = |
| |
| | sina | | sina | | sina | | sina | | sina | |
No a w odpowiedziach jest dla każdego kąta ostrego a wartość wyrażenia jest równa 1
21 gru 19:30
sushi_gg6397228:
widzisz, ze masz mnozenie trzech nawiasów
21 gru 19:34
Jerzy:
chyba sam nie wiesz , co robisz
21 gru 19:35
Mateusz: nie mam zrobić tak że te trzy wyrażenia mają być takie same?
21 gru 19:42
sushi_gg6397228:
trzeba wymnozyc i ma wyjsc liczba ( bo podałeś taką odpowiedz do zadania)
21 gru 19:47
Mateusz: na pewno to nie o to chodzi, wiesz jakie wychodzą obliczenia?
21 gru 19:49
Mateusz: a to jest zadanie z podstawy.
21 gru 19:50
sushi_gg6397228:
dlatego dużo ludzi nie zdaje matury, bo nie umieją czytać ze zrozumieniem polecenia
21 gru 19:53
Mateusz: No dobra jeżeli wynik ma wyjśc jeden to nie muszę wymnażać każde z każdym trzylko te trzy
wyrażenia uproscić takim sposobem jak właśnie robiłem w tytyle i nastepnie te uproszczone
wymnożyć.
21 gru 19:57
sushi_gg6397228:
nigdzie nie napisałem , aby mnożyć nawias przez nawias ( każde przez każde), tylko, aby
wymnozyć trzy nawiasy
osoba myśląca zrobi porządki w kazdym nawiasie, aby nie stracić 20 minut na zadanie za 1 pkt i
policzyć poprawnie
21 gru 20:01
Mateusz: Czyli tak?
| cos2a | | sin2 | | 1 | | cos2asin2a * 1 | |
| |
| |
| = |
| =1 |
| sina | | cosa | | sinacosa | | sin2acos2a | |
21 gru 20:02
sushi_gg6397228:
ok
21 gru 20:08
Mateusz: Dzięki wielkie !
21 gru 20:09
sushi_gg6397228:
na zdrowie
21 gru 20:13