1
wojciech1398: Rozwiąż równanie:
( x
2 + x + 1 )( x
2 + x + 2 ) − 12 = 0
zacząłem rozwiązywać przykład według wzoru podanego na lekcji, ale nie wiem co dalej:
( x
2 + x + 1 )( x
2 + x + 2 ) − 12 = 0
x
2 + x = t − wprowadzam dodatkową zmienną
( t + 1 )( t + 2 ) − 12 = 0
t
2 + 2t + t + 2 − 12 = 0
t
2 + 3t − 10 = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 3
2 − 4 * 1 * (−10)
Δ = 9 + 40
Δ = 49
√Δ = 7
t =
−b−√Δ2a t =
−b+√Δ2a
t =
−3−72 t =
−3+72
t = −5 t = 2
x
2 + x = −5 x
2 + x = 2
x
2 + x + 5 = 0 x
2 + x − 2 = 0 co dalej