1 Oblicz ile wody można podgrzać dostarczając 20kJ energii jesli chemy zmienić jej temperaturę:
a) od100C do 500C
b) od 200C do 900C
2 Ile energii trzeba dostarczyć aby podgrzać o 100C wodę w basie o wymiarach 25m*10m*2m? Metr
sześcienny wody ma masę 1000kg.






| Q | ||
1) Q= mΔT => m = | => znany ci wzor z fizyki z działu cieplne własciwosci ciał | |
| (c * ΔT) |
| 20000 | ||
a) m = | = 0,12 kg = 120g
| |
| (4200 * 40) |
| 20000 | ||
b) m = | = 0,08 kg = 80 g | |
| (4200 * 60) |
| J | ||
Q=m*ΔT*cw = 500000kg*10o*4200 | =21000000000J = 21GJ | |
| kg*oC |