Uzasadnij, że jeżeli a jest kątem ostrym to...
Mateusz: | | cosa+sina)(cosa−sina) | |
Uzasadnij, że jeżeli a jest kątem ostrym to |
| = 1−tg2a |
| | cos2a | |
Nie wiem jak podejśc do tego zadania. Bardzo proszę o pomoc.
21 gru 18:48
Qulka: ze wzorem skróconego mnożenia (a−b)(a+b)=a2−b2 a potem rozbić ułamek
21 gru 18:52
Mateusz: no właśnie po rozbiciu ułamka nie wiem co robić dalej.
21 gru 18:53
Qulka: tg=sin/cos
21 gru 18:53
Qulka: napisz jak liczyłeś to zobaczę czego nie widzisz
21 gru 18:57
Eta:
| | cos2a−sin2a | | cos2a | | sin2a | |
L= |
| = |
| − |
| = 1− tg2a=P |
| | cos2a | | cos2a | | cos2a | |
21 gru 19:03