matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz równanie symetralnej odcinka
Emon:
Wyznacz równanie symetralnej odcinka o końcach A = (−3,1), B= (7,6)
21 gru 16:21
Jack:
Y
b
− Y
a
a =
X
b
− X
a
Symetralna, to prosta prostopadła więc jak masz już te "a"
−1
to teraz nasze nowe " a' " (wspolczynnik kierunkowy prostej) bedzie a'=
ktore
a
obliczyles.
7
Srodek = (2,
)
2
jak juz masz te nowe "a ' " to y= ax +b
7
= a * 2 + b
2
b = ...
21 gru 16:28
Eta:
2 sposób
|AC|
2
= |BC|
2
⇒ (x+3)
2
+(y−1)
2
= (x−7)
2
+(y−6)
2
⇒ ...... 4x+2y−15=0
s
: 4x+2y−15=0
21 gru 16:56