całki
rukola: jakim sposobem rozwiazac ten przyklad
21 gru 16:12
wmboczek: zapisać jako ∫xadx
21 gru 16:20
21 gru 17:44
Jack: | | 8√x3 + 7√x6 | | −1 | | 16 | |
∫dx |
| =∫ (x^^ ( |
| ) + x^^ ( |
| dx) |
| | 5√x2 | | 40 | | 35 | |
x^^ − x do potegi...
21 gru 17:53
rukola: a taka
7√(2x+9)4dx
21 gru 20:48
piotr: | | (4/7−1)*(2x+9)4/7−1 | |
∫(2x+9)4/7dx= |
| + C |
| | 2 | |
| | dt | |
zastosowano podstawienie 2x+9=t, wtedy dx= |
| |
| | 2 | |
21 gru 21:00
rukola: ∫ e4x−1 a za to jak sie zabrac
22 gru 09:18
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫e4xdx ... i podstawienie: t = 4x , dt = 4dx |
| | e | |
22 gru 09:19
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫e4xdx ... oczywiście |
| | e | |
22 gru 09:21
rukola: wyszlo e4x−1 czy to jest dobry wynik?
22 gru 09:26
Jerzy:
niestety nie.. ( policz pochodną, to zobaczysz)
22 gru 09:29
22 gru 09:34
Jerzy:
teraz tak
22 gru 09:37
daras: rukola ja uwielbiam Cię w sałatkach
22 gru 15:26