Przekształcenie wzoru z l. zespolonymi
qwerty: Przekształcenie wzoru z l. zespolonymi.
Cześć. Mam problem z wyznaczeniem zawady (Z) z tego wzoru. Proszę o pomoc.
Z
R = R
Z
L = iwL
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Mam wzór |
| = |
| + |
| |
| | Z | | ZR | | ZC + ZL | |
| | ZR * (ZL + ZC) | |
Z = |
| |
| | ZR + ZC + ZL | |
Muszę mieć postać końcową Z = A + iB. Nie wiem jak sobie poradzić z tymi ułamkami. Proszę o
pomoc.
21 gru 14:46
Jerzy:
sprowadzic licznik i mianownik do wspólnego mianownika: iwC
21 gru 14:48
qwerty: Wyszło mi coś takiego:
Dobrze myślę?
21 gru 15:01
Jerzy:
licznik zapisz jako jeden ułamek, popraw mianownik ( mnozysz: (R + iwL)*iwC )
21 gru 15:04
qwerty:
Nie jestem pewien, ale mam coś takiego.
21 gru 15:10
Jerzy:
a co się stało z 1 z mianownika ?
21 gru 15:10
qwerty: Czyli w mianowniku będzie za nawiasem + 1 tak? Dalej mogę skrócić iwC i ułamek do takiej
postaci?
| | R*iwL*iwC + R | |
Z = |
| |
| | (R + iwL)*iwC + 1 | |
21 gru 15:15
Jerzy:
tak ... teraz wykonaj mnożenia
21 gru 15:16
qwerty: | | R*i2*w2*LC + R | |
Z = |
| |
| | RiwC + i2*w2*LC + 1 | |
Wiem, że i
2 = −1 , więc
| | R*(−1)*w2*LC + R | |
Z = |
| |
| | RiwC + (−1)*w2*LC + 1 | |
| | −R*w2*LC + R | |
Z = |
| |
| | RiwC − w2*LC + 1 | |
21 gru 15:23
Jerzy:
| | a | |
dobra... masz teraz taką liczbę: |
| i dalej: |
| | b + ci | |
| | a(b − ci) | | ab | | ac | |
= |
| = |
| − |
| *i ( szukana postać ) |
| | b2 + c2 | | b2 + c2 | | b2 + c2 | |
21 gru 15:27
qwerty: Czyli moim a jest a = −R*w2*LC + R,
b = − w2*LC + 1
c = RiwC
Zgadza się?
21 gru 15:30
Jerzy:
tak jest
21 gru 15:30
Jerzy:
c = wrC ( bez i)
21 gru 15:31
Jerzy:
c = wRC ( to, co stoi przed i)
21 gru 15:32
qwerty: | | −R*w2*LC + R(− w2*LC + 1 − RiwC) | |
Z = |
| |
| | (− w2*LC + 1)2 + (RwC)2 | |
Czy mogę mianownik ze wzoru skr.mn. wyliczyć?
21 gru 15:36
Jerzy:
ja bym tego nie wymnażał, tylko zostawił w postaci 15:27 , a w miejsca a,b,c wpisał wartości
z 15:30 w nawiasach ( R − R2w2LC) , ( 1 − w2LC) , ... itd
21 gru 15:40
qwerty: Ok, czyli mam coś takiego:
| | R − Rw2LC(1 − w2LC − wRCi) | |
Z = |
| |
| | (1 − w2LC)2 + (RwC)2 | |
| | (R − Rw2LC)(1 − w2LC) | |
= |
| |
| | (1 − w2LC)2 + (RwC)2 | |
| | (R − Rw2LC)(RwC) | |
− |
| *i |
| | (1 − w2LC)2 + (RwC)2 | |
21 gru 15:50
qwerty:
21 gru 16:44