matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcenie wzoru
qwerty:
Przekształcenie wzoru. Cześć. Mam wyznaczyć r z tego wzoru. Wyszło mi coś takiego. Ktoś mógłby rzucić okiem, czy dobrze to zrobiłem?
U
P = (
)
2
* R /
√
R + r
U
√
P
=
*
√
R
R + r
√
P
(R + r) = U
√
R
R
√
P
+ r
√
P
= U
√
R
r
√
P
= U
√
R
− R
√
P
/:
√
P
U
√
R
− R
√
P
r =
√
P
21 gru 14:32
Jerzy:
21 gru 14:35
qwerty:
21 gru 14:37