udowodnij
szyszunia: Witam , mam takie zadanko maturalne za 2 pkt:
Wiedząc ze A i B są cyframi udowodnij , . suma ABA+ BAB jest podzielna przez 37 . no i w
książce było takie rozwiazanie 100A+10B+A+100B+10A+B=111A+111B=37*3(A+B)
A ja zrobilam to w taki sposob : 100a+20b+a+200b+10a+2b = 111 a+ 222b = (37*3)a +b(37*6) i
czy mój sposób tez jest dobry?
21 gru 14:18
Jerzy:
źle ... liczba: ABA = 100A + 10B + A , a nie: 100A + 20B + A (podobnie z drugą )
21 gru 14:20
szyszunia: A nie mogę dowolnych liczb podstawić?
21 gru 14:23
Jerzy:
nie
weź np: A = 1 , B = 3
ABA = 131 = 100*1 + 10*3 + 1
wg Twojego zapisu: ABA = 100*1 + 20*3 + 3 = 163 ≠ 131
21 gru 14:28
szyszunia: Bo nie rozumu czemu a to 100 b 10 i a 1 ?
21 gru 14:42
Jerzy:
każdą liczbę trzycyfrową mozemy zpisać w postaci: x*100 + y*10 + z
gdzie: x − liczba setek, y − liczba dziesiatek , z − liczba jedności
21 gru 14:46