matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
{PILNE} Oblicz pochodną wyrażenia
PKL:
Byłby ktoś tak miły i pomógł mi krok po kroku obliczyć pochodną tego wyrażenia?
e
x
2
+2
f(x)=sin
x
2
*
4
√
x
−
log
3
x
Uprzejmie proszę i dziękuję
21 gru 13:07
Jerzy:
po kawałku:
1
1
(sin(x/2)*
4
√
x
)' =
cos(x/2)*x
1/4
+ sin(x/2)*
x
−3/4
2
4
21 gru 13:10
Jerzy:
drugi człon:
1
1
2x*e
x
2
*log
3
x − (e
x
2
+ 2)(
*
)
ln3
x
=
(log
3
x)
2
21 gru 13:13
PKL:
I te dwa człony połączyć i zostawić w takiej formie, czy szukać jakiegoś wspólnego mianownika ?
21 gru 13:22
Jerzy:
połaczyć i zostawić, bo możesz narobić bałaganu
21 gru 13:24
matrozsz.:
Oki, dziękuję bardzo
!
21 gru 13:25