matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
Mateo:
Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym, to: ctg
2
(180°+α) + ctg
2
(270°−α) ≥ 2
21 gru 01:58
bezendu:
ctg
2
(180°+a)+ctg
2
(270°–a)= ctg
2
a+tg
2
a= = ctg
2
a−2ctgatga+tg
2
a+2= (ctga−tga)
2
+2 ≥ 2
=================================
21 gru 04:20