punkty wspólne dwóch funkcji
wanda: Ile punktów wspólnych o współrzędnych całkowitych maja funkcje:
y=3:y=0,25x2−x−3
20 gru 22:45
wanda: x1=2−2\sqrt7
x2=2+\sqrt7
nie ma takich punktów o współczynnikach całkowitych
20 gru 22:47
cosinusx: Weź to w układ równań. Do drugiego równania za y podstawiasz 3 (bo z pierwszego mamy y=3).
Następnie rozwiązujesz równanie kwadratowe. Do rozwiązania należą tylko te pary, których obie
współrzędne (x,y) są całkowite.
20 gru 22:48
Janek191:
![rysunek](rys/117715.png)
0,25 x
2 − x − 3 = 3
0,25 x
2 − x − 6 =0
Δ = 1 − 4*0,25*(−6) = 1 + 6 = 7
√Δ =
√7
Brak punktów wspólnych o całkowitych współrzędnych.
20 gru 22:53
wanda: Dziękuję bardzo
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
!
20 gru 22:57