log
logarytmy: | | log449*log781 | |
Logarytmy x = |
| |
| | log7729*log47 | |
Oblicz x.
20 gru 22:40
Janek191:
| | 2 log4 7 * 2log7 9 | |
.. = |
| = ... |
| | 3 log7 9*log4 7 | |
20 gru 22:43
logarytmy: Do tego sam doszedłem. Nie wiem co robić z taką postacią, w sensie zamieniać do tej samej
podstawy?
20 gru 22:44
zeesp: popatrz na licnzik, potem popatrz na mianownik...
20 gru 22:45
20 gru 22:46
logarytmy: Jeżeli to się równa 2/3, to nie mam pojęcia na podstawie jakiej zależności..
20 gru 22:46
logarytmy: Możecie, proszę mi powiedzieć, z jakiego wzoru się skraca ta postać, do której doprowadził
Janek?
20 gru 22:47
Eta:
logabn= n*logab
log449= log472= 2*log47
podobnie
log7729= log793= 3*log79
Jasne?
20 gru 22:52
logarytmy: Tak.. przepraszam, jakaś zaćma.. Dziekuję.
20 gru 22:57