Infromatyka wzory rekurencjyjjne
Lolek: Wartości funkcji elementarnych, takich jak sin, cos, log, są obliczane za pomocą komputera
w sposób przybliżony. Często stosuje się w tym celu wzory, które mają postać
nieskończonych sum. Na przykład prawdziwy jest następujący wzór na wartość logarytmu
naturalnego z liczby 2:
ln 2= 2/3 (.....)
W oparciu o powyższy wzór można zaprojektować i napisać program, który dla danej liczby ε
(ε > 0) oblicza przybliżoną wartość ln 2, sumując jak najmniej wyrazów, aby różnica między
dwoma ostatnimi przybliżeniami była mniejsza niż ε.
Wprowadźmy oznaczenie:
dla n ≥ 1
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
ln = |
| (1 + |
| * |
| + ... + |
| * |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 2n + 1 | | 9n | |
Podaj wzór rekurencyjny na różnicę r
n =l
n – l
n–1 dla n>0:
nie wychodzi mi to choć robię niby zgodnie ze wzorem zadanie pochodzi z Matury z informatyki
2005
poziom roz. (maj ) arkusz nr.1
PW: We wzorze widać w mianownikach kolejne liczby nieparzyste mnożone przez kolejne potęgi
dziewiątki.
Różnica powinna wynosić
| | 2 | 1 | 1 | | 2 | 1 | |
rn = |
|
|
| = |
|
| , |
| | 3 | 2n+1 | 9n | | 2n+1 | 32n+1 | |
podobnie
a iloraz
| | rn | | 2 | 1 | 2n−1 | 32n−1 | |
|
| = |
|
|
|
| = |
| | rn−1 | | 2n+1 | 32n+1 | 2 | 1 | |
czyli wzór rekurencyjny miałby postać
Ale może nie wiem o co idzie, i tylko tak mi się wydaje.