a
ania18: tomek rozlozyl drabine o dlugosci 10 m pod katem 60.do jakiej wysokosci siega drabina.
prosilabym o pomoc i rozwiazanie zadania
20 gru 22:13
MichałTH: zrób rysunek i wszystko będzie od razu widać... wynik 5m
20 gru 22:19
ania18: przeciw prostokatna to nasza drabina i ma 10 co dalej
20 gru 22:24
Eta:

Jaka ta drabina ? 1? czy 2?
Pod kątem do czego? ściany? czy podłoża?
20 gru 22:25
ania18: wlasie w zadaniu nie ma konkretnie ale ja mysle o 2 przykladzie
20 gru 22:27
Eta:
20 gru 22:31
ania18: a jak to obliczone zostalo
20 gru 22:33
cosinusx: Bo jest to połowa trójkąta równobocznego. Wysokość trójkąta równobocznego dzieli podstawę na 2
równe części. 10/2=5
20 gru 22:35
Eta:

Z trójkąta "ekierki" o kątach 30
o, 60
o, 90
o
drabina ma długość 2a= 10m to h= a= 5m
20 gru 22:36
cosinusx: Mnie bardziej zastanawia, czy podany kąt jest kątem między ścianą a drabiną, czy między podłogą
a drabiną (?)
20 gru 22:36
Eta:
Właśnie o to pytałam?
20 gru 22:37
ania18: nadal nie mam pojecia jak to rozpisac zeby bylo dorze rozwiazane
20 gru 22:38
Janek191:
Tak jak u Ety, to drabina by się zsunęła

\Odwrotnie
20 gru 22:39
Eta:

Już od dawna nie łażę po drabinach

h= 5
√3≈ 5*1,73=8,65 m
20 gru 22:47
ania18: czyli co. rozwiazanie zlezy od tego jak narysujemy rys jak draina byla rozlozona
20 gru 22:48
Eta:
Dokładnie
20 gru 22:49
Janek191:
A ja wchodziłem dzisiaj po drabinie
20 gru 22:57