matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Moduł
Dek:
Wiedzac ze x+
1
x
= 3 oblicz wartosc wyrazenia |x−
1
x
| prosze o pomoc
20 gru 22:01
Mila:
1
(x+
)
2
=9⇔
x
1
1
1
x
2
+2x*
+
=9⇔x
2
+
+2=9
x
x
2
x
2
1
x
2
+
=7
x
2
1
1
|x−
|
2
=x
2
−2+
=7−2=5
x
x
2
1
|x−
|=
√
5
x
20 gru 22:57