granica ciągu
Diana: Powiedzcie mi proszę, jaka ma tu wyjść granica, bo nie mam do tego odpowiedzi.
lim √n2+5n+1−√n2−7n+4
20 gru 21:57
Diana: Może jeszcze dodam, że mi wyszło 6.
20 gru 22:11
Janek191:
| | n2 + 5 n + 1 − ( n2 − 7 n + 4) | |
an = |
| = |
| | √n2+ 5n +1 + √n2 + 7 n + 4 | |
| | 12 n − 3 | |
= |
| = |
| | √n2 + 5 n + 1 + √n2 + 7 n + 4 | |
| | | |
= |
| |
| | √1 + 5n + 1n2 + √1 + 7n + 4n2 | |
więc
lim a
n = 6
n→
∞
20 gru 22:18
Janek191:
Tam w jednym miejscu powinien by minus zamiast plus , ale to nie zmienia wyniku.
20 gru 22:20
cosinusx: Tak, ma wyjść 6.
20 gru 22:20
Diana: Dzięki wielki
20 gru 22:24
Diana: *e
20 gru 22:24