równania
ugh: Iloczyn wszystkich pierwiastków równania 2x2(x−1)=(7x+2)(x−1)
można tu skrócić (x−1)?
podejrzewam, że nie, ale dlaczego?
20 gru 21:51
cosinusx: "Skrócenie" równania przez (x−1) oznaczałoby podzielenie go przez (x−1).
A co jeśli x−1=0

Przecież przez zero nie wolno dzielić!

Przenieś wszystko na jedną stronę równania, a następnie wyciągnij (x−1) przed nawias
20 gru 21:56
ugh: A przed przeniesieniem mam to wymnożyć?
20 gru 22:01
cosinusx: Zdecydowanie nie!
20 gru 22:05
Eta:
2x2(x−1) −(7x+2)(x−1)=0
(x−1)(2x2−7x−2)=0
.............
20 gru 22:08
Eta:
| | c | | −2 | |
Ze wzorów Viete'a dla 2x2−7x−2 =0 x1*x2= |
| = |
| =−1 |
| | a | | 2 | |
dla x−1=0 ⇒x
3=1
to x
1*x
2*x
3=
−1
20 gru 22:12
ugh: Delta wychodzi mi 65?
| | 7+√65 | | 7−√65 | |
To idąc tym tropem |
| * |
| |
| | 4 | | 4 | |
To ma sens?
20 gru 22:17
cosinusx: Jeżeli jesteś na podstawie i nie miałeś wzorów Viete'a:
2x2(x−1)=(7x+2)(x−1)
2x2(x−1)−(7x+2)(x−1)=0
(x−1)[2x2−(7x+2)]=0
(x−1)(2x2−7x−2)=0
Δ=49+16=63
√Δ=3√7
20 gru 22:27
20 gru 22:28
Eta:
Wzory Viete'a są w tablicach ( wzorów maturalnych)
Warto je znać .... w tym zadaniu ułatwiają rozwiązanie ( bez liczenia pierwiastków)
20 gru 22:28
cosinusx: A nie sorry, faktycznie Δ=65.
20 gru 22:30
20 gru 22:32
cosinusx: | | 49−65 | | −16 | |
Jak pomnożysz, to wyjdzie Ci |
| = |
| =−1 |
| | 16 | | 16 | |
20 gru 22:33