cosinusx: To wyszło Ci źle.
Szukanie pierwiastków zacznijmy w dzielnikach wyrazu wolnego, czyli liczby 50.
Dzielniki 50: 1,−1,2,−2,5,−5,10,−10,25,−25,50,−50
W(x)=x
3−2x
2−25x+50=0
Podstawiamy za x kolejno dzielniki, aż otrzymamy prawdziwe równanie.
I tak W(2)=0, czyli 2 jest pierwiastkiem.
Dzielimy wielomian W(x) przez x−pierwiastek, czyli przez x−2.
Otrzymujemy wielomian V(x)=x
2−25=(x−5)(x+5)
Czyli:
W(x)=(x−2)*V(x)
W(x)=(x−2)(x−5)(x+5)
pierwiastki:
x
1=2, x
2=5, x
3=−5
2+5−5=2, 2 jest liczbą pierwszą
cosinusx: Eta: − maturka to już dawno za mną

Jak ktoś szuka pomocy na forum, to wnioskuję, że tego nie ogarnia, więc staram się rozpisywać
na tyle, aby to było w miarę zrozumiałe