trygonometria
kacpi7: Pomoże ktoś z trygonometrią ?
1.W trójkącie rozwartokątnym ABC dane są długości boków AB=3√2 BC=3−√3 oraz AC=2√3
a) wyznacz miarę kąta rozwartego tego trójkąta
b)Oblicz długość wysokości poprowadzonej na bok AB
2.Wykaż że ca=b , jeśli
a=log(ctg236°)+log(ctg34°) b=5log2(sin2 150°+cos2 210°) c=9−cos(−1020°)
3.Wykaż, że jeśli α jest kątem ostrym, to: ctg2(180°+α) + ctg2(270°−α) ≥ 2
20 gru 21:29
cosinusx:

1.
a)
Z twierdzenia cosinusów:
|AB|
2=|AC|
2+|BC|
2−2|AC||BC|cosx
18=12+9−6
√3+3−4
√3(3−
√3)cosx
18=24−6
√3−4
√3(3−
√3)cosx
−6+6
√3=−4
√3(3−
√3)cosx
| | 6√3−6 | | 6√3−6 | | √3−1 | |
cosx= |
| = |
| = |
| = |
| | −4√3(3−√3) | | −12√3+12 | | −2√3+2 | |
| | √3−1 | | −1 | |
= |
| = |
| => x=120◯ |
| | −2(√3−1) | | 2 | |
21 gru 21:12
cosinusx: 1.
b)
| | 1 | | 1 | |
P= |
| |AC||BC|sinx= |
| *2√3*(3−√3)*sin(180−60)= |
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | | 9−3√3 | |
=(3√3−3)sin(60)=(3√3−3}* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
9−3
√3=|AB|h=3
√2h
| | 9−3√3 | | 3−√3 | | 3√2−√6 | |
h= |
| = |
| = |
| |
| | 3√2 | | √2 | | 2 | |
21 gru 21:28