ciagi
Łukasz: suma osmego i jedenstaego wyrazu w pewnym rosnacym ciagu arytmetycznym jest rowna 20,5 a
roznicapomiedzy tymi wyrazami wynosi 4,5. wyznacz sume od osmego do siedemnastego wyrazu tego
ciagu
20 gru 21:16
Łukasz: potrzebuje rozwiazania
20 gru 21:21
Janek191:
a8 + a11 = 20,5
a8 − a11 = 4,5
Rozpisz a8 i a11 z wzoru
an = a1 + ( n −1)*r
Oblicz a1 oraz r
S = S17 − S7
Sn = 0, 5*(a1 + an)*n
20 gru 21:25
5-latek: {a8+a11=20,5
{a8−a11=4,5
a8= a1+7r
a11= a1+10r
20 gru 21:26
Łukasz: ale ja w og zrobicole nie wiem jak to
20 gru 21:40
Łukasz: zrobic
20 gru 21:40
Eta:
@Janek z treści zadania :" ciąg rosnący"
to a11−a8=4,5 ⇒ 3r=4,5 czyli r=1,5
i a8+a11=20,5
− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2a8= 16 ⇒ a8=8 to a17= a8+9r = 21,5
W sumie od a8 do a17 jest 10 wyrazów , czyli n=10
S8−17= (a8+a17)*5 = (8+21,5)*5= 147,5
20 gru 21:52
Łukasz: dziekuje
20 gru 22:02