suma szeregu
Olgaaa: Wykazać zbieżność z definicji i obliczyć sumę:
∞
n=1
20 gru 21:15
zeesp: | 1 | | 1 | | −1 | |
| = |
| + |
| taka wskazówka |
| (n+1)(n+2) | | n+1 | | n+2 | |
20 gru 21:17
zeesp: i rozpisz sumę paru początkowych wyrazów
20 gru 21:19
Olgaaa: i mi wyjdzie 1?
21 gru 15:40
Olgaaa:
22 gru 19:04
kyrtap: jak uznasz że n = 0 to tak
22 gru 19:09
Jerzy:
wypisz pierwsze 5 składników tej sumy
22 gru 19:09
Jerzy:
sumujemy od n = 1 (paytrz zapis sumy)
22 gru 19:12
kyrtap: Jerzy to suma wyjdzie 0 czy już zgłupiałem?
22 gru 19:15
Jerzy:
dobrze myślałeś,tylko podstaw n = 1
22 gru 19:17
kyrtap: tylko że ja to nie Olgaaa XD
22 gru 19:23
Jerzy:
nie rozumiem, chyba widzisz, że suma to 1/2
22 gru 19:32