Potęga o wykładniku rzeczywistym
Tom: Cześć mam wielki problem, mógłby mi ktoś rozpisać skąd to się wzięło, tzn wynik.
3−3/2
gdzie wynik wychodzi: √3 / 9
20 gru 21:09
zeesp: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3−32= |
| = |
| = |
| * |
| |
| | 332 | | 3*312 | | 3 | | √3 | |
| | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
= |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | | √3 | | 3*3 | |
20 gru 21:12
Janek191:
| | 1 | | 1 | | 1 | | √3 | | √3 | |
3− 1,5 = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 31,5 | | 31*30,5 | | 3√3 | | √3 | | 9 | |
20 gru 21:14
Tom: O super, dzięki wielkie, a jak rozpisałeś te 33/2 na 3*31/2 to nie jest to wtedy 32/2 trochę
nie ogarniam tej zamiany, to tak jakby 33/2 to inaczej 3√3 i tak samo 3x 31/2 to też 3√3
?
20 gru 21:19
Janek191:
30,5 = √3
20 gru 21:20
zeesp: | 3 | | 2+1 | | 2 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| =1+ |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
3{{32}=31+ |
| =31*312=3*312=3*√3 |
| | 2 | |
20 gru 21:21
Tom: Dobra wszystko jasne, jeszcze raz dziękuję panowie!
20 gru 21:25
Adam Master of Math: Tom,
3*3
1/2 =3{3/2}
Nad 3 w domyśle masz 1 bo 3
1=3.
W tym wypadku:
3
1*3
1/2=3
3/2 ,ponieważ (dodajemy wykładnik) 1+1/2=1 i 1/2.
Po zamianie 1 i 1/2 = 3/2
20 gru 21:25