matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Katai:
Jeszcze jedna granica:
1
2
3
n
a
n
=
+
+
+...+
n
2
n
2
n
2
n
2
1
Czy odpowiedzią będzie
?
2
20 gru 21:02
Janek191:
1 + 2 + ... + n
0,5 n*(n+1)
0,5 n
2
+0,5n
0,5
a
n
=
=
=
= 0,5 +
n
2
n
2
n
2
n
więc lim a
n
= 0,5 n→
∞
20 gru 21:34