znajdz ciag liczb
mark20: liczby sa kolejnymi wyrazami piecioelementowego rosnącego ciagu arytmetycznego. jaki jest wyraz
ogolny tego ciagu.podaj wszystkie mozliwe rozwiazania
20 gru 20:59
zeesp: 
Za mało danych...
20 gru 21:00
mark20: te liczby to 7 i 14
20 gru 21:01
zeesp: a1=7
an=a1+(n−1)*r bo to ciąg arymtetyczny
wiemy ze a5=14
....
20 gru 21:03
5-latek: a1= 7
a2= 14 to r= 7
czyli a3= 21
a4= 28
a5= 35
Weź sobie teraz np.
a2= 7
a3=14
to r=7 wiec
a1= 0
a4=21
a5= 28
Kombinuj dalej
20 gru 21:07
Łukasz: nie potrafie
20 gru 21:41
Łukasz: pomozcie w rozwiazaniu tego zadania
20 gru 22:03