cosinusx: | | | | 9! | | 7*8*9 | | 7*8*9 | |
|Ω|= | = |
| = |
| = |
| =84 (Z 9 kul wybieramy 3, kolejność nie ma |
| | | 3!*6! | | 3! | | 6 | |
znaczenia, kombinacja bez powtórzeń)
A="wylosowano dokładnie 2 kule czerwone"
| | | | | | 4! | | 5! | | 3*4 | | 5 | |
|A|= | * | = |
| * |
| = |
| * |
| =6*5=30 |
| | | | 2!*2! | | 4!*1! | | 2 | | 1 | |
(Z 4 czerwonych wybieramy 2, z 5 niebieskich jedną, bo w sumie mają być 3 kule)
| | |A| | | 30 | | 5 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 84 | | 14 | |
B="wylosowano co najwyżej jedną kulę niebieską"="wylosowano 1 kulę niebieską lub wylosowano 0
kul niebieskich"
| | | | | | | | | | 4! | |
|B|= | * | + | * | =30+ |
| *1=30+4=34 |
| | | | | | 3!*1! | |
| | |B| | | 34 | | 17 | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 84 | | 42 | |