Pomocy
Ojciec Kleofas: an=n√3n2+n
Oblicz granice ciągu
20 gru 20:54
zeesp: n√n→1 więc n√nk→1 , k∊N
1≤ 3n2+n≤3n2+3n2=6n2
1≤n√3n2+n≤n√6n2→1
20 gru 20:56
Ojciec Kleofas: Nie rozumiem. wiem o co chodzi, że z trzech ciągów ale nie jasne to jest.. Możesz jakoś to
wytłumaczyć?
20 gru 21:01
zeesp: dobra...
zgodzisz się z tym,że n<3n
2
20 gru 21:05
Ojciec Kleofas: NO JASNE
20 gru 21:09
zeesp: czyli
1≤3n2+n≤3n2+3n2
czyli
1≤3n2+n≤6n2
czyli obkładajac każdy wyraz pierwistkiem n−tego stopnia
1≤an≤n√6n2
policzmy granice n√6n2
n√6n2=n√6*n√n*n√n→1*1*1=1 te granice powinieneś znać
Wniosek
twój ciąg tez dązy do 1
20 gru 21:09
Ojciec Kleofas: n√3n2 jest symbolem nie oznaczonym, bo to inaczej (3n)2n 3n nieskończoność,
a potęga to zero więc nieskończoność do zera to symbol nieoznaczony
20 gru 21:12
20 gru 21:13
Ojciec Kleofas: dobrze to rozumiem? wiem o co Ci chodzi, ale chodzi mi o ten symbol nieoznaczony
20 gru 21:14
zeesp: Muszisz zapamieać takie twierdzenia
Jeżeli a>0 to
n√a→1 np
n√13→1
n√n→1
NA PEWNO BYŁO!
20 gru 21:15
Ojciec Kleofas: aha, ale zapisana w ten sposób jest symbolem nieoznaczonym cze nie? : n1/n
20 gru 21:15
zeesp: nieeeeeeeeeee

!

własnie ci pisze n−ty raz ,że NIEEE
n
1n→1 NIE MA TU NIESKONCZONOŚCI
20 gru 21:17
Ojciec Kleofas: oks dzięki chore to jest ztymi symbolami
20 gru 21:18
zeesp: początki...
20 gru 21:19