Prawdopodobieństwo, zbiór liczb
Saara: Ze zbioru (1,2,3,...,9) wybieramy trzy razy po jednej cyfrze ze zwrotem i tworzymy liczbę
trzycyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ten sposób utworzymy liczbę ułożoną z dokładnie z
jednej cyfry.
20 gru 20:53
cosinusx: |Ω|=9*9*9=9
3 (bo każdą pozycję liczby trzycyfrowej wybieramy na 9 sposobów, a kolejność ma
znaczenie (np. 121 to nie to samo co 112))
|A|=9 (bo mamy 9 możliwości: 111, 222,...,999)
| | |A| | | 9 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 93 | | 81 | |
20 gru 21:11
Saara: Dziękuję!
20 gru 21:23