Prawdopodobieństwo rzut kostką
Saara: Oblicz prawdopodobieństwo, że w rzucie dwiema kostkami do gry uzyskasz:
a) sumę oczek większą od siedem
b) co najmniej na jednej z kostek liczbę pierwszą
20 gru 20:50
Janek191:
a) I Ω I = 6
2 = 36
A= {(2,6),(3,5),(3,6),(4,4),(4,5),(4,6),(5,3),(5,4),(5,5),(5,6),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
Dokończ
20 gru 20:55
Saara: Dziękuję!
20 gru 20:55
Janek191:
b) B ={( 2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(2,5),(2,6),(3,1),(3,2),(3,3),(3,4), ... }
B ' ={ ( 1,4),( 1,6), ( 4,1),(6,1) }
więc
20 gru 20:59