Proszę o podpunkt b )
Madzia: witam, bardzo proszę o rozwiązanie podpunktu b)
Zadanie: Rozpatrujemy trapezy równoramienne, w których jedna z podstaw jest 3 razy dłuższa od
drugiej oraz suma długości podstaw i wysokości trapezu jest równa 24 cm.
a) Wyznacz długości boków trapezu, wiedząc że jego pole jest równe 64 cm2
b) WYZNACZ DŁUGOŚCI BOKÓW TRAPEZU, KTÓRY MA NAJWIĘKSZE POLE. OBLICZ TO POLE
a) a2−6a+8=0
Δ=4 √Δ=2
a1=2 a2=4
JAK OBLICZYĆ PODPUNKT B?
20 gru 20:46
Madzia: 
20 gru 21:05
Eta:
b) 4a+h=24 ⇒ h= 24−4a , a∊(0,6)
P= 2a*h ⇒ P(a)= 2a(24−4a) = −8a
2+48a −−− f. kwadratowa osiąga maximum
| | −48 | |
dla amax= |
| = 3 to hmax= 24−4*3= 12 |
| | −16 | |
P
max= 2a*h=6*12= 72 cm
2
20 gru 21:15
Madzia: trzeba rysować parabolę dla a∊(0,6) ?
20 gru 21:30
cosinusx:

a− dłuższa podstawa
b− krótsza podstawa
h− wysokość trapezu
c− ramię trapezu
a,b,c,h >0
a=3b
a+b+h=24
3b+b+h=4b+h=24
h=24−4b
Podstawiamy do wzoru na pole trapezu:
P=U{{4b*(24−4b)}{2}
P=2b(24−4b)
P=48b−8b
2 −otrzymaliśmy funkcję kwadratową, gdzie zmienną jest b
Przyrównujemy sobie do zera:
48b−8b
2=0 /:8
6b−b
2=0
b(6−b)=0
b
1=0 b
2=6 −pierwiastki (miejsca zerowe) naszej funkcji kwadratowej
Rysujemy sobie oś lub układ współrzędnych, zaznaczamy nasze pierwiastki. Funkcja jest funkcją
kwadratową, czyli wykres to parabola. Współczynnik przy b
2 jest ujemny, czyli ramiona
paraboli skierowane są w dół. Z rysunku łatwo odczytać, że funkcja− czyli pole− przyjmuje
największą wartość w wierzchołku paraboli.
Wzór na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli:
| | −B | |
b= |
| , gdzie A,B to współczynniki funkcji kwadratowej P(b)=Ab2+Bb+C |
| | 2A | |
| | −6 | |
Zatem b= |
| =3 >0 (zgodność za założeniami) |
| | −2 | |
a=3b=9
h=24−4b=24−12=12
c obliczymy z tw. Pitagorasa.
c
2=x
2+h
2
c
2=9+144=153
c=
√153
20 gru 21:38
Eta:
| | −b | |
Dla f(x)=ax2+bx+c , xmax= |
| |
| | 2a | |
to dla paraboli ( chińskiej)
| | −48 | |
P(a)= −8a2+48a , amax= |
| = 3 |
| | 2*(−8) | |
20 gru 21:39
Eta:
Omg

aleś się
cosinusku opisał
20 gru 21:41
Madzia: Dziękuję wam!
20 gru 21:48