stozek opisany na kuli
stozek: Na danej kuli opisać stożek o najmniejszej objętości. Prawdopodobnie trzeba jakąś granicę
policzyć albo coś takiego? Z góry dzięki za pomoc
20 gru 20:35
stozek: I jeszcze potrzebuję pomocy z tym zadaniem:
Wykazać, że funkcja jest stała:
| | x | |
f(x)=arctgx−arcsin |
| , x∊R |
| | √x2+1 | |
20 gru 20:42
stozek: Pomoże ktoś przynajmniej od czego zacząć?
20 gru 20:53
zeesp: ile wynosi f'(x)
20 gru 20:54
stozek: tak myślałem, że pochodną trzeba będzie liczyć, zaraz postaram się to zrobić, dzięki, a to
pierwsze?
20 gru 20:55
stozek: | | 1−(x2+1)√x2+1 | |
pochodna mi wyszła dziwna strasznie, pewnie coś źle jest |
| |
| | x2+1 | |
20 gru 21:00
stozek: ma ktoś jakikolwiek pomysł na pierwsze?
20 gru 21:22
PW: Tak, prawdopodobnie trzeba policzyć ekstremum pewnej funkcji, czy coś takiego.
20 gru 23:29
Mila:
| | 1 | | x | |
= |
| *( |
| )'= |
| | √1−(x2)/(x2+1) | | √x2+1 | |
| | √x2+1 | | | |
= |
| * |
| = |
| | √x2+1−x2 | | (x2+1) | |
| | √x2+1 | | (x2+1−x2 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | 1 | | (x2+1)*√x2+1 | | x2+1 | |
20 gru 23:56
stozek: to wtedy zostaje jeszcze pochodna arctg x co nie?
21 gru 00:01
stozek: aha sory nie zauwazylem tego co w ostatenij linijce zrobilas, dzieki za pomoc
21 gru 00:05
Mila:

stożek jutro, Dobranoc.
21 gru 00:18
stozek: i jak z tym stozkiem?
21 gru 10:46
Jerzy:
| l | | H − R | | (H−R)*r | |
| = |
| ⇔ l = |
| |
| r | | R | | R | |
l
2 = H
2 + r
2
| (H − R)2r2 | | HR2 | |
| = H2 + r2 ⇒ r2 = |
| |
| R2 | | H −R | |
| | 1 | | H2R2 | |
V = |
| π |
| .... i liczysz minimum |
| | 3 | | H − 2R | |
wynik: H = 4R
21 gru 11:18
Jerzy:
| | HR2 | |
trzecia linijka: r2 = |
| |
| | H − 2R | |
21 gru 11:19
stozek: | | 1 | | H2R2 | |
mam obliczyć minimum z V= |
| π |
| czyli pochodną z tego wyrażenia po prawej tak? |
| | 3 | | H−2R | |
21 gru 12:07
Jerzy:
dokładnie tak
21 gru 12:08
stozek: | | 2H22R−4H2R2+H2R2 | |
wychodzi mi coś w stylu |
| , da się to jakoś przekształcić do |
| | H2−4HR+4R2 | |
H=4R czy od nowa liczyć pochodną?
21 gru 12:16
Jerzy:
ile wynosi pochodna z: H2R2 ( gdzie R2 to stała ) ?
21 gru 12:18
stozek: pochodna ze stałej to 0 zawsze chyba nie? to to całe wyrażenie by było 0? wtedy reszta by nie
miała sensu, to R2 zostawiam i pochodna z tego H2R2 to będzie 2HR2?
21 gru 12:21
Jerzy:
tak ... stałą sie wyłacza przed pochodną
| | 2HR2(H − 2R) − H2R2 | |
V'(H) = |
| .... teraz uprządkuj licznik |
| | (H − 2R)2 | |
(mianownika nie ruszaj)
21 gru 12:23
Jerzy:
| | 1 | |
oczywiście przed całością ma być: |
| π |
| | 3 | |
21 gru 12:27
stozek: H2R2−2HR3?
21 gru 12:28
stozek: i mianownik oczywiście na dole, sam licznik napisałem
21 gru 12:30
Jerzy:
przecież to pochodna ilorazu ... uporządkuj licznik ( drugi człon źle) , mianownik bez zmian
21 gru 12:31
stozek: uporządkowałem licznik, tam nie liczyłem żadnej pochodnej:
2HR2(H−2R)−H2R2=2H2R2−4HR3−H2R2=H2R2−4HR3
gdzie mam błąd tutaj?
21 gru 12:34
Jerzy:
teraz już nie ( przedtem tak) , teraz w liczniku wyłącz przed nawias: HR2
21 gru 12:35
stozek: HR2(H−4R)
21 gru 12:37
Jerzy:
dobra , teraz zapisz porządnie całą pochodną
21 gru 12:38
21 gru 12:41
Jerzy:
OK ... kiedy ta pochodna się zeruje ?
21 gru 12:41
stozek: kiedy licznik jest równy zero czyli HR2=0 lub (H−4R)=0?
21 gru 12:43
Jerzy:
H = 0 ( odpada, bo nie ma stożka ) , H − 4R = 0 ⇔ H = 4R
a więc tyumoże być ekstremum ( i jest ) ... skąd wiadomo,że to minimum ?
21 gru 12:45
stozek: bo jakby R było większe to znak byłby ujemny czy coś w tym stylu? nie wiem, strzelam
21 gru 12:49
Jerzy:
nie ...warunkiem istnienia ekstremum jest zmiana znaku pochodnej w punkcie jej zerowania się ,
tutaj pochodna zmienia znak w punkcie: H = 4R z ujemnego na dodatni, a więc funkcja przechodzi
z malejącej w rosnącą , a więc osiaga minimum
21 gru 12:53
stozek: właśnie o tym myślałem, ale źle to ująłem

, dziękuję za pomoc
21 gru 12:53
stozek: jeszcze jedno pytanie, jak przeszedłeś z tego:
do tego:
21 gru 13:20
Jerzy:
nie chce mi się pisać .. .zwykłe przekształcenia ... powymnażaj,
przenieś wyrazy zawierające r2 na lewa stronę , wyłacz: r2 przed nawias ...itd
21 gru 13:23